Finansiering / Lån / Studiemedel till pilotutbildning

Ekonomin är ofta ett problem då det gäller pilotutbildningar, inte minst då det gäller finansiering av en utbildning till helikopterpilot. Är du ute efter att bli kommersiell helikopterpilot pratar vi väldigt höga summor.

Som sagt är det väldigt svårt att kunna finansiera ett helikoptercertifikat om man inte råkar ha en miljon kronor på banken. Det kan vara speciellt svårt om du är ung och inte har hunnit spara ihop ett litet kapital. Men helt omöjligt är det inte. Det finns några olika vägar att gå för att kunna bekosta en pilotutbildning.

Arbeta

En bra start är att börja arbeta (om man inte redan gör det) för att kunna spara pengar. Men att jobba ihop en halv miljon kronor inom en relevant tidsperiod är inte speciellt troligt om man inte är väldigt bra avlönad. Men det är absolut en bra start att kunna spara ihop en del för att slippa ta lån för hela utbildningskostnaden.

Studiemedel

För att komma en bit på vägen kan du få studielån samt studiebidrag av Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Alla flygskolor är inte godkända för detta ,utan den enda skolan som utbildar på helikopter i Sverige med godkänt studiemedel är Svensk Pilotutbildning (SPU). Totalt får du 7492 kr i månaden, varav 4920 kr är lån och 2572 kr är bidrag. Detta får du utbetalat under den tiden du är inskriven på skolan och studerar. Utöver grundlånet kan du även få merkostnadslån. Detta lån har ett maxbelopp på cirka 1300 kr i veckan, vilket ger 5200 kr i månaden. Detta lån är tänkt att gå till läkarundersökningar, examinationsavgifter och andra avgifter med anknytning till din pilotutbildning.

Fullt lån och bidrag samt fullt merkostnadslån under ett år skulle ge ett totalbelopp på cirka 150 000 kr. Tyvärr går det ej att få detta belopp som en klumpsumma utan betalas ut månadsvis. Fördelen med lån hos CSN är att de har en väldigt förmånlig ränta, under 2008 har de en ränta på 2,1%.

För att få mer information om studiemedel, kontakta CSN och fråga efter en handläggare för pilotutbildningar. Tel: 0771-276 000

Banklån

Har du inte lyckats arbeta ihop hela utbildningskostnaden är du troligtvis tvungen att ta ett banklån för att kunna finansiera din pilotutbildning. För att kunna få ett bra banklån måste man jämföra olika typer av lån för att komma fram till vad som passar just dig bäst. Dessutom är bankerna inte särskilt glada över att låna ut stora summor utan säkerhet. Detta kan nog vara ett stort hinder för yngre personer som vill fullfölja sina drömmar. Har du däremot fast inkomst och ett hus/en lägenhet som du kan belåna är situationen annorlunda.

Några saker som skiljer sig mellan banker och olika typer av lån är räntan, löptid, max lånebelopp och avgifter. Räntan kan vara allt från 7% upp till väldigt många %.

Lättast är nog att gå in till ditt bankkontor för att diskutera igenom din situation för att förhandla om räntan och villkoren.

Glöm inte

Kom alltid ihåg att du aldrig är garanterad jobb efter en slutförd pilotutbildning. För att kunna betala tillbaka flera hundra tusen kronor till banken måste du ha ett jobb. Det finns alltid en risk att du inte får jobb som pilot, men är du villig att ta riskerna för att kunna uppfylla din dröm så säger jag bara, ”Go for it!”.