Type Rating kurs på Airbus Helicopters AS350 Écureuil (Squirrel) kan du genomföra hos helikopterskolorna HeliAir Sweden, Proflight Nordic och Northern Helicopters.

Idag opererar HeliAir Sweden med tre stycken AS350 som de själva äger. Proflight Nordic kör typutbildningen med samarbetspartnern Kallaxflyg som genomför skolning i Piteå. Northern Helicopters har också tillstånd att köra kursen och lånar in helikopter efter behov.

Ska du gå en Type Rating utbildning på AS350 ska du också tänka på vilken variant av typen du är intresserad av. AS350 serien består av AS 350 B, D, B1, B2, BA, BB, B3 och B3e. Det är alltså olika varianter av typen AS350. Du kan göra typutbildningen på valfri variant men för att sedan gå över till en annan variant kan en skillnadsutbildning krävas.

Grupperingen är enligt nedan och det krävs alltså skillnadsutbildning mellan grupperingarna av varianterna.

  • AS 350 (B, D, B1, B2, BA, BB) – Ecureuil
  • AS 350 B3) – Ecureuil
  • AS 350 B3 Arriel 2B1) – Ecureuil
  • AS 350 B3e) – Ecureuil
  • EC 130 B4 – Ecureuil EC 130 T2 – Ecureuil 

Notera att även EC130 ligger inom samma Type Rating, med andra ord räcker det med skillnadsutbildning för att gå mellan AS350 och EC130.

Precis som vanligt omfattar typutbildningen både teori, teknisk kurs och praktisk flygträning. För en första turbin Type Rating krävs minst fem timmars flygträning medan om det är en ytterligare kan kurstiden reduceras ner till två timmar. Det är upp till helikopterskolan att bedömma hur mycket flygträning som krävs för att eleven skall komma upp till rätt standard.