Helicopter Assistance är ett helikopterföretag som har funnits väldigt länge, jag flög själv helikopter för första gången hos dem 1993. Flera år senare gjorde jag den praktiska helikopterutbildningen för PPL(H) hos Helicopter Assistance.

Helicopter Assistance har sin verksamhet vid Bromma flygplats som ligger i Stockholm. Deras huvudverksamhet är praktisk helikopterutbildning, men tidigare har de även genomfört taxi-, foto- och specialflygningar med helikopter. De helikoptertyper som används till helikopterutbildningen är Robinson R22 och Robinson R44, två helikoptertyper som är mycket vanliga inom flygutbildning på helikoptrar. Den teoretiska utbildningen för PPL(H) kan du göra hos närmaste lokala flygklubb som har teoriutbildning och sedan komplettera med de helikopterspecifika delarna hos Helicopter Assistance. En fördel med att gå den vägen är att kurserna på flygklubbarna ofta genomförs löpande vilket skapar viss flexibilitet. Ett annat alternativ är Flygteoriskolan, dock så har de bara kursstarter några gånger per år.

Helicopter Assistance jobbar idag fyra stycken instruktörer. En av instruktörerna, Patrik, som jag har haft mest kontakt med har jobbat på Helicopter Assistance sedan 1991 och har stor erfarenhet från helikopterutbildning. Jag gjorde bland annat delar av min helikopterutbildning med Patrik som även är en godkänd PC-kontrollant.

Jag flög som sagt första gången 1993 hos Helicopter Assistance men helikopterföretaget har haft sin skolverksamhet långt innan dess. I drygt 25 år har Helicopter Assistance haft skolverksamhet och under dessa 25 år har hundratals helikopterpiloter utexaminerats.

Nedan följer några bilder som jag tog vid mitt senaste besök hos Helicopter Assistance.

Hus/kontor där den teoretiska helikopterutbildningen genomförs.

”Gula Hangaren” där Helicopter Assistance har sina helikoptrar.

Pre-flight inspection, Mikael dränerar bränsletankarna och kolla olja.

Kontroll av rotorhuvudet och länkar.

… och så behövs lite drivmedel, i detta fall 100LL.

Även R44:an förbereddes inför flygning.

Dags att hovra upp.

Patrik och Mikael hovrar ut mot heliporten.

Dags att ropa upp tornet för få hovra ut mot bana 30 och starta.

When once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.
– Leonardo da Vinci

Är du också sugen på att börja flyga helikopter? Nu kommer snart sommaren och då är det verkligen inte fel att kunna ta en helikopter och bara flyga iväg! Har du aldrig flugit helikopter tycker jag verkligen du ska prova det, du kommer garanterat tycka att det är en oförglömlig upplevelse. Tar du en provlektion hos t.ex. Helicopter Assistance så kan du dessutom tillgodoräkna dig flygtiden om du ska fortsätta med ett PPL(H).

Slå en signal till Helicopter Assistance08 – 98 70 00 för mer information.

Privacy Preference Center