Värme och brist på regn har gjort marken torr och det verkar uppenbarligen finnas en stor risk för skogsbränder. Under helgen skedde det vattenbombning med helikoptrar.

Både DN och SvD skrev on branden som bröt ut i Ale utanför Göteborg på lördagseftermiddagen. Till sin hjälp hade räddningstjänsten två helikoptrar som vattenbombade. Vid skogsbränder så fyller helikoptern en viktig funktion i släckningsarbetet. Frågan är hur mycket svårare släckningsarbetet skulle bli utan hjälp från skyn.

Förra sommaren stöttade Försvarsmakten samhället med helikoptrar vid ett flertal tillfällen då skogsbränderna härjade. I framtiden får vi hoppas att de civila operatörerna har tillräcklig kapacitet och tillgänglighet att lösa samma uppgift då vattenbombning egentligen är en bisyssla för Försvarsmakten.

Tycker du att brandbekämpning med helikopter är en uppgift som Försvarsmakten skall stödja samhället med eller är det bättre att civila operatörer löser den uppgiften?

Läs även:

Källor: DN, SvD, Ale.se