Robinson R66 är den nya helikoptertypen från Robinson Helicopter Company som kommer att spela en mycket stor roll för företagets framtid. Certifieringen av Robinson R66 är planerade till slutet av detta år.

Tidigare skrev jag om att Robinson Helicopter satte ett nytt produktionsrekord under 2008 då de tillverkade 893 stycken helikoptrar. Prognosen ser inte lika bra ut för 2009 och det är mycket viktigt för företaget att Robinson R66 blir certifierad och kan börja tillverkas. Den stora skillnaden mot tidigare modeller som Robinson Helicopter har tillverkat är att Robinson R66 har en trubinmotor. Dock så fortsätter företaget med samma inriktning när det gäller dess konstruktion, det vill säga att helikoptern skall vara så simpelt konstruerad som möjligt. Robinson R66 kommer således inte ha en FADEC och vi kommer heller inte få se någon Full Glass Cockpit i R66. Skillnaderna mellan R44 och R66 kommer inte vara stora och en övergång till R66 från R44 kommer inte vara så omfattande. Grovt sagt så kan man säga att R66 är en lite större R44 med en motor med högre effekt.

Här är ett filmklipp från en demonstrationsflygning Robinson Helicopter har genomfört med Robinson R66.

Källor: LoopTV, Vertical Magazine, AINonline