Tittar man på en flygkarta över Afghanistan så ser man att bergen sträcker sig upp emot 20 000 fot vilket motsvarar runt 6600 meters höjd. Vissa sträcker sig ända upp till 25 000 fot! Det är inte alla helikoptrar som klarar av att flyga på dessa extrema höjder.

Afghanistan är ett land med operativa förhållanden som ställer oerhört höga krav på helikoptrarna. De höga höjderna gör att det krävs en stor helikopter som kan möta de hårda kraven som ställs, nämligen CH-47 Chinook. Det finns såklart andra helikoptrar som t.ex. Black Hawk, Kiowa och Apache men det är ingen som klarar av de höga höjderna som Chinook är unik med.

Canada har insett att de måste ha CH-47  Chinook i sin flotta som är på mission i Afghanistan för att kunna lösa de uppgifter som ställs. De har beställt sex stycken CH-47D som kommer att ingå i Joint Task Force Afghanistan Air Wing i Kandahar. Leveransen kommer att ske till i slutet av december i år.

Läs det exklusiva reportaget som Vertical Magazine har gjort, Canada Finally Gets Chinooks… and An Entire Air Wing.