Efter en längre tids modifiering hos Heli-One i Norge har nu HKP 10B anlänt till Sverige. Det var onsdagen den 22:a oktober som de landade på Malmen i Linköping.

Den modifiering som har genomförts har tagit lång tid och helikoptrarna kommer inte att levereras till Försvarsmakten förrän de har validerats och verifierats av FMV (Försvarets Matrielverk). En av helikoptrarna som anlände till Sverige står därför nu på Malmen hos FMV medan den andra flög vidare och landade på Kallinge i torsdags.

Eftersom helikoptern inte ännu är levererad till Försvarsmakten kan utbildning av personal inte påbörjas förrän HKP 10B har levererats. Förhoppningsvis kan man påbörja utbildningen efter årsskiftet.

HKP 10B är tänkt till att lösa MEDEVAC-uppdrag och kommer att dra det stora lasset inom ISAF i Afghanistan när det gäller MEDEVAC. Med den nya modifieringen kommer Försvarsmakten kunna operera i minst 10-15 år till med HKP 10.

Hela artikeln kan du läsa på MIL.se.