Rekordet som Scott Kasprowicz och Steve Sheik satte i augusti i år är nu godkänt av FAI (Fédération Aéronautique Internationale). Det tog 11 dagar, 7 timmar och 2 minuter för att flyga rutten som var på 20 000 nm.

Jag skrev i ett tidigare inlägg om helikopterpiloternas flygning jorden runt som blev världsrekord. Rekordet har nu blivit godkänt av Fédération Aéronautique Internationale (FAI) som har hand om rekord i luften och rymden. Världsrekordet genomfördes alltså i en helikopter, en AgustaWestland A109S Grand som var i standardutförande, med andra ord utan någon specialutrustning för långdistansflygning. Förutom rekordet i flygning jorden runt så slog de hastighetsrekordet i att flyga sträckan New York – London.

Det nya rekordet för flygningen jorden runt innebar en snitthastighet på 73,8 knop, vilket då inkluderar tiden på marken för tankning och underhåll. Snitthastigheten i luften låg på 150 knop. Rutten var på 20 000 nm och såg ut såhär:

New York, NY (USA) – Greenland – Aberdeen (UK) – Milano (Italy) – St. Petersburg (Russia) – Novosibirsk (Russia) – Fairbanks, AK (USA) – Calgary, AB (Canada) – Santa Fe, NM (USA) – New York, NY (USA).

Hela äventyret kan du läsa om på The Grand Adventure 2008. Vill du läsa mer om rekorden som Kasprowicz och Sheik satte under The Grand Adventure 2008, gå till FAI.

Källa: LOOP.aero