Två veckor sedan gjorde jag min Proficiency Check hos Helicopter Assistance. Testet genomfördes med godkänt resultat och min licens på R22 är nu giltig i ett år till. Totalt blev flygtiden 2,1 timmar den dagen, kostnad 9400 kr.

Jag har inte hunnit skriva om flygningen jag gjorde den 14 september i år men har nu lite tid för att berätta om flygningen som jag genomförde. Varje år måste jag göra en så kallad Proficiency Check (PC) för att hålla mitt certifikat giltigt för Robinson R22. Det var ett sådant test jag genomförde i samband med en repetitionsflygning med en flyglärare.

Flygningen som jag gjorde innan testet var helt enkelt ett flygpass där jag skulle öva på momenten som ingår i en PC. Vi lämnade Bromma CTR via Kallhäll och flög runt vid Kungsängen. Det var länge sedan jag hade flugit och var lite nervös över att inte höra vad tornet säger, men det gick faktiskt bra och inga frågetecken uppstod. Vi genomförd olika övningar såsom sjunkande och stigande sväng mot en specifik kurs, utelandningar, autorotationsövningar med mera. Vi flög med andra ord tills allt funkade och jag kände mig säker. Detta flygpass blev på 1,1 h.

Själva PCn var nästa flygning. Detta test genomfördes med samma flyglärare som passet innan, men under PCn agerar han som kontrollant. Ganska skönt att det är samma person faktiskt och man slipper bli nervös. Denna flygning gjorde vi över Täby och gjorde de moment som ingår i en PC. Momenten som ingår i testet är uppdelade enligt följande kategorier:

  • Pre-flight preparations and checks
  • Flight manoeuvres and procedures
  • Normal and abonormal operation of systems and procedurs
  • Abnormal and emergency procedures
  • Instrument flight procedures

Du kan läsa om vilka moment som ingår i testet hos Luftfartstyrelsen: ATPL(H), TYPE RATING(H), PC(H) (PDF).

I mitt fall så genomförde vi inte några moment i Sektion 5, Instrument flight procedures då jag inte har den behörigheten. Detta pass varade i precis 1 timme och var genomfört med godkänt resultat.

Priset för kalaset blev 9 400 kr.

Privacy Preference Center