Saab 91 Safir användes tidigare i Flygvapnet och hade betäckningen Sk 50. Wapnö flygklubb har två stycken maskiner med registreringsbeteckningarna SE-KYG och SE-KYF.

Idag fick jag prova på att flyga fixed-wing för första gången vilket var spännande och annorlunda jämfört med helikopter. Flygningen var ett moment som ingick i min flygteknikerutbildning i syfte att kunna knyta teorin till det praktiska. Som instruktör hade jag en riktig veteran som flugit de flesta flygplan vi tidigare har haft i Flygvapnet. Han flög EK första gången för precis 50 år sedan i just Safiren vilket var lite roligt.

Jag fick prova på hur det känns att stalla och Sk 50 var tydligen ett riktigt snällt flygplan som gick ur stallen fint. Trots stall fanns det gott om roderauktoritet. Vi gjorde även några svängar i 2G som faktiskt känns ganska mycket. Det är något som jag slipper då jag flyger helikopter vilket jag är glad över. Att dra höga G är inget för mig har jag upptäckt.

En annan sak som skiljer sig mot helikopterflygning är själva landningen. I ett flygplan måste man bibehålla hastigheten hela tiden fram till sättning vilket gör att det känns som om man kommer in alldeles för snabbt. I en helikopter gör man en mycket kortare final och fartreducerar mycket mer. Hur som helst så tycker jag att det blev en bra flygning och teorin stämmer väl överens med verkligheten.

Här kan du se några bilder på maskinerna i formation: Svenska Småflyg

Privacy Preference Center