Förra veckan skedde den första flygningen med den uppgraderade versionen av Sikorskys helikopter Black Hawk med beteckningen UH-60M. Den nya helikoptern har fly-by-wire som troligtvis fler helikoptrar kommer att ha i framtiden.

Det var förra veckan som de första flygproven med den utvecklade versionen av Black Hawk startade. Sikorsky UH-60M Black Hawk kan bli den första helikoptern med fly-by-wire i U.S. Army. Det är ett trippelredundant fly-by-wire system med dubbla styrdatorer och hydrauliska servon. Med ett fly-by-wire system sparar man vikt och minimerar underhåll. Dessutom sänker man pilotens arbetsbelastning och ökar helikopterns manöverbarhet enligt Sikorsky.

The UH-60M Upgrade will reduce pilot workload, increase lift, offer better protection and enhance survivability. The next generation of BLACK HAWK helicopters is ideally suited for its mission and will provide a safer, more responsive, deployable, versatile and effective weapon system for the Army. – Jeffrey P. Pino, VD Sikorsky

Alla system är kopplade till en Rockwell Collins glass cockpit och helikoptern har även uppgraderade motorer med Full Autority Digital Engine Control (FADEC). Den första flygningen genomfördes vid West Palm Beach i Florida. Under flygningen som varade i cirka en timme testade man att hovra, svänga och flygning framåt. U.S. Army hoppas på att en dag att få operera med över 900 stycken helikoptrar av den nya Black Hawk versionen. Första leveranserna är beräknade till slutet av 2010.

Källor: FlightGlobal, Rotor & Wing, Rotorhub

Privacy Preference Center