Det var den 22:a mars 2007 som det skedde en olycka med en Eurocopter Gazelle i Bettna som ligger mellan Flen och Nyköping. Nu har Statens Haverikommission kommit fram till vad som orsakade olyckan.

Helikoptern var en AS342J Gazelle med registreringen SE-HUN. Helikoptern hade nyligen sålts av en svensk ägare till ett italienskt företag. Haveriet skedde då en kortare flygning skulle genomföras för att kontrollera om helikoptern fungerade som den skulle. Helikoptern totalhavererade på en åker efter att ha fått motorstopp. Som tur var klarade sig helikopterpiloten och passageraren med lindriga skador. Utredningen som Statens Haverikommission har genomfört visar att motorn stannade på grund av bränslebrist som berodde på bristande förberedelser före flygning. Utredningen visade också att helikopterpiloten inte var behörig att genomföra flygningen då han inte hade type rating på helikoptertypen.

Hela haverirapporten kan du läsa hos Statens Haverikommission (SHK) (PDF).