De amerikanska helikopterpiloterna, Scott Kasprowicz och Steve Sheik, satte ett nytt världsrekord i att flyga jorden runt på tid i en helikopter. Flygningen tog bara 11 dagar, 7 timmar och 2 minuter.

Det nya världsrekordet de satte var en förbättring med nästan 6 dagar. De höll en genomsnittlig hastighet på 74 knop under de 11 dagarna, i luften var snitthastigheten 150 knop. Det nya rekordet skall nu verifieras av organisationen the National Aeronautical Association i USA.

Helikoptern de flög med var en AgustaWestland A109S Grand i standardutförande, utan någon extrautrustning för långflygningar. Flygningen gick genom 18 olika länder, 24 tidszoner och 49 amerikanska stater. De var tvungna att stanna och tanka 78 gånger för att ta sig runt den 21 000 nm långa rutten.

Förutom det nya rekordet i jordenruntflygning med helikopter så slog de även hastighetsrekodet för sträckan New York – London som jag skrev om tidigare. Du kan även gå till deras officiella hemsida för att läsa mer om äventyret, The Grand Adventure 2008.

Källor: Vertical Daily News, HAI, Reuters