Ett nytt hastighetsrekord mellan New York och London sattes den 9 augusti 2008. Flygningen skedde med en helikopter av typen AgustaWestland A109S Grand och tog 40 timmar och 41 minuter. Sträckan de flög var 3 449 nm och tiden de flög sträckan på var 35 timmar snabbare än tidigare noterat rekord.

Det var det två helikopterpiloterna Scott Kasprowicz och andrepiloten Steve Sheik som gjorde flygningen. Sträckan var första leg:et i deras rekordförsök där de skall flyga jorden runt i en helikopter. Helikopter är en AgustaWestland A109S Grand och är i originalutförande utan någon specialutrustning för en jordenruntflygning. Det nuvarande rekordet skedde 1996 av helikopterpiloterna Ron Bower och John Williams i en Bell 430. Deras flygning tog 17 dagar, 6 timmar, 14 minuter och 25 sekunder. Sträckan de flög var 20 508 nm och flygtiden blev 165,1 timmar. Scott Kasprowicz och Steve Sheik skall alltså genomföra sin flygning under 17 dagar, 6 timmar och 14 minuter för att slå det nuvarande världsrekordet i att flyga runt jorden med en helikopter.

Såhär säger Kasprowicz om hastighetsrekordet:

“We are thrilled to have broken this record. It’s been an exhilarating and exhausting first few days. We’ve experienced every possible type of weather condition including rain, icing and strong head winds, and through each challenging condition, the helicopter has performed exceptionally. It took a lot of hard work and last minute coordination to make this record happen and we appreciate everyone’s efforts.”

I söndags nådde besättningen Ryssland som är den mest utmanande delen i rekordförsöket. Fram till idag har de flugit de fem första leg:en där de gjort 30 stycken stopp för tankning. Resan kommer att omfatta 78 olika länder, 49 stater i USA och 78 stopp för bränslepåfyllning. Allt detta på förhoppningsvis under två veckor.

Detta är ett riktigt intressant äventyr som genomförs och det går att följa på http://www.grandadventure08.com/ där du även finner mer information om äventyret och helikopterpiloterna.

Källor: Verical Daily News, Flight Global, HAI, Rotor & Wing

Privacy Preference Center