Det kan vara så att J-1 visum programmet har nått sitt slut. Detta innebär att du inte kan åka till USA för att studera och jobba på ett J-1 visum.

Det är U.S. Department of State som har gått ut med att de avser att avsluta programmet som möjliggör att du som student även kan jobba i USA under tiden som du studerar där. J-1 visum har en giltighet på två år och för dig som går en pilotutbildning har det varit perfekt då du kan fortsätta jobba som instruktör och bygga flygtimmar efter en pilotutbildning. Men nu skall alltså J-1 programmet avslutas i juni 2010.

Det kommer fortfarande finnas andra visum, såsom F-1 och M-1, som tillåter dig att studera i USA. Problemet är dock att inget av dessa tillåter pilotstudenten att arbeta i landet.

Idag finns det 8 stycken flygskolor som har cirka 700 elever som varje år som använder sig av J-1 visum. Om det i framtiden inte kommer att vara möjligt med ett J-1 visum kommer dessa flygskolor att halvera sin inkomst.

“While this only impacts a small number of students, we are deeply disappointed that the State Department believes that flight training programs no longer further the public diplomacy mission of the United States. This country has long been a world leader in flight training, and we want to see that continue.” – Craig Spence, AOPA VD i flygsäkerhet

Med dagens låga dollarkurs är USA ett bra alternativ till andra flygskolor i Europa. Många alternativ kommer att gå förlorade om J-1 visum inte kommer att vara möjligt i framtiden. Men det kommer vara bra för kommande piloter som är amerikaner eller har ett Green Card, men för andra medborgare är detta en stor nackdel. Dock så har denna frågan varit uppe några år tidigare och det återstår att se vad som beslutas i frågan.
Källa: AOPA