Det har inte införts något flygförbud för den italienska arméns NH 90 flotta efter den tragiska olyckan 1 juni, då en utav deras NH 90 kraschade under en flyguppvisning.

Det var efter en manöver som kallas ”fiesler manouver”, döpt efter Gerhard Fieseler, som haveriet inträffade. Manövern går ut på att piloten flyger vertikalt upp i luften för att sedan snabbt vända nosen ned (genom att trampa pedal). Därefter räta upp helikoptern/flygplanet på samma höjd då manövern påbörjades fast nosen åt motsatt håll.
Manövern lyckades nästan, det fattades bara några meter. Helikoptern sjönk sedan 5 meter ned i sjön Bracciano. Trots att räddningsaktionen påbörjades snabbt dog andrepiloten, kapten Filippo Fornassi, av de allvarliga skadorna. Förstepilot på helikoptern var kapten Fabio Manzella, han vårdas nu för icke-livshotande skador. Ombord fanns också en färdmekaniker, Cosimo Palladino, som klarade sig från fysiska skador.

Båda piloterna hade loggat över 4000 flygtimmar på olika helikoptertyper och förstepiloten var flyginstruktör och en av de första att göra flyguppvningar med NH90. ”Svarta lådan” har funnits och vraket skall bärgas från botten. Utredning har påbörjats av den italienska armén samt av de civila myndigheterna i Italien.

Den italienska armén har fått fem stycken NH90 TTH leverarade inklusive den som haverarade. Flottan har en flygtid på 350 timmar och det är en god tillgänglighet på helikoptern.

För fler bilder och video läs detta inlägg.

Källa: flightglobal.com