I förrgår kraschade vad jag vet den första NH Industries NH90. Olyckan skedde under en flyguppvisning, en ombrod omkomm.

Det var i förrgår (1 Juni 2008) en NH90, med serienummret MM81519 EI-202, från den Italienska Armén kraschade i Bracciano sjön och kaptenen Filippo Fornassi omkomm. De andra två personerna ombord överlevde med lindrigare skador. Det var i slutet av flygprogrammet kraschen inträffade då de troligtvis skulle genomföra en hammerhead eller wing-over. Uppenbarligen hade de för låg höjd då de påbörjade manövern. Uppvisningen ingick i Ali sul Lago airshow framför italienska flygvapenmuséumet vid flygplatsen i Vigna di Valle. Såhär skriver vittnet David Cenciotti:

I was attending the show when I saw the helicopter performing a fiesler with an apex at low altitude: as soon as the aircraft’s nose was diving towards the lake, I understood that the pilot could not recover the chopper before touching the water. The aircraft touched the surface of water and broke up in many pieces before ditching.

Här är några bilder från flyguppvisningen precis innan kraschen samt en bild precis i ögonblicket då helikopter ditchar.

Foto: David Cenciotti, för att se fler bilder gå till hans hemsida.

Fler bilder kan även ses på denna italienska sida: adnkronos.com