Dag två var det ILA 2008 som stod på schemat. Det är en stor utställning med både civila och militära flygplan och helikoptrar. ILA varar under en vecka och det är inte förrän till helgen den är öppen för allmänheten. Själv var jag där på onsdagen under företagsdagarna.


Vi anlände till flygplatsen i Schönefeld strax efter att de öppnat portarna. Jag tyckte det var ganska mycket folk redan då och det var representanter från ett flertal olika flygvapen i världen. Det var skönt att komma på en dag då det inte var öppet för allmänheten. Strax efter att vi anlänt började flyguppvisningen, som mest var träning inför den stora uppvisningen på helgen. Det var väldigt många olika flygplan och jag känner knappt till hälften av vad det var för flygplan som flög. Men helikoptrarna hade jag koll på. De helikoptertyper som flög var:

  • Hal Dhruv
  • Eurocopter Tiger
  • CH-53
  • UH-1
  • MBB BO-105
  • NH90
  • MI-24 Hind

Tigern var riktigt kaxig och inledde sitt program med en roll. Även Red Bulls BO-105 kan göra det mesta i luften som ni kanske har sett. Luftwaffes uppvisning var en gemensam operation med CH-53, Eurocopter Tiger, UH-1 samt soldater och fordon på marken. De flög in fordon med CH-53 åt personalen på marken, sedan löste dessa sina uppgifter för att sedan evakueras med UH-1. Det var första gången jag såg NH90 flyga och jag tycker även nu att det är en mycket vacker helikopter. Indierna har en speciell helikopter som är ruskigt lik BK-117, HAL Dhruv, deras uppvisningsgrupp Sarang flög ett program med den. Men jag kan lätt påstå att svenska Vingarna med HKP 9 gör en mycket bättre show.

På en del utav utställningen var det bara helikoptrar, där kunde man få kika närmare på helikoptrarna och även kliva in i en CH-53.

Jag tycker att det blev en lyckad dag, vi var där i cirka 7 timmar vilket var tillräckligt för min del. Vi hade även mycket bra väder, klar himmel och sol. Är man intresserad av att gå runt i alla mässhallarna behöver man nog flera dagar på sig. Det blev nästan 1000 bilder och istället för att jag ska skriva om allt så lägger jag upp de bästa bilderna, klicka här.


Dag 3 besökte vi Luftwaffenmuseum i Gatow…