Nu finns två nya helikoptertyper under ”Fakta”. Det är Robinson R44 och Sikorsky UH-60 Black Hawk.

R44

Utifrån succén med R22 skapade Robinson Helicopter Company en större variant med fyra platser som skulle kunna användas till bland annat skolning och transport. Många saker har den gemensamt med R22, till exempel den billiga driftkostnaden, enkelheten och säkerheten. Den första R44 började flyga 1990 och i början av 1994 fanns det cirka 300 helikoptrar av modellen R44 i bruk runt om i världen.
Läs mer…

Black Hawk

Sikorskys UH-60 Black Hawk är en av de viktigaste helikoptrarna i militär tjänst idag. Den ersatte den kända Bell Huey som en riktig arbetshäst åt US Army. UH-60 är designad för att transportera 11 fullutrustade soldater till ett insatsområde. Utifrån samma skrov har andra helikoptrar utvecklats med inriktning på operationer med special förband, Combat Search And Rescue(CSAR- operationer), Search And Rescue(SAR-operationer) och ubåtsjakt.
Läs mer…