Under förra veckan var jag på studiebesök hos Helikopterflottiljen i Linköping. Vi fick en genomgång om Helikopterflottiljens uppgifter och en kort genomgång om de helikoptersystem som används i dagsläget. Det som var mest intressant var att få se helikoptrarna i verkligheten, speciellt vår nyaste, NH-90 eller HKP 14 som den benämns i försvaret. Mina intryck efter att ha sett den är att den verkligen är stor. Tyvärr stod den upphissad nu när jag fick se den så fick inte komma in och kika i kabinen eller på flightdeck. Försvarsmakten har beställt 18 stycken och just nu så är den första hos FMV och kommer levereras till Försvarsmakten någon gång framöver under våren/sommaren.
Försvarets andra relativt nya helikopter, HKP 15 (Agusta A109 LUHS), hade jag sett innan studiebesöket. Första gången var på Farnborough Airshow 2006. Mitt intryck av den är att den är väldigt liten, i alla fall i kabinen. Den känns trång och att få in sex soldater i trupputrymmet kan nog bli svårt. Annars är det en riktigt fin helikopter med Glass Cockpit och allt man kan tänka sig.

Privacy Preference Center