FAA Medical i Sverige

Ska du fara över till USA för time building eller ta ett helikoptercertifikat? Då kanske du är intresserad av att göra din FAA Medical i Sverige innan du åker till USA.

Precis som i Sverige skall man göra en medicinsk undersökning för att få flyga i USA. I Sverige gör man en undersökning för ett JAA Medical Class 1 eller 2 medan i USA för FAA Medical Class 1, 2 eller 3. Skillnaden är alltså att man i USA har tre olika nivåer av medicinska certifikat och att de utfärdas enligt Federal Aviation Regulations (FAR).

Skall du bara flyga privat som helikopterpilot räcker det med ett FAA Medical Class 3. Skall du däremot flyga som kommersiell  helikopterpilot i USA skall du minst ha ett FAA Medical Class 2.

Fördelarna jag såg med att göra undersökningen för ett FAA Medical innan min resa till USA var att jag hade det utfärdat redan och kunde börja flyga direkt. Nackdelen är att det kostar dubbelt så mycket att göra undersökningen i Sverige.

I dagsläget finns det tre stycken flygläkare i Sverige som kan utfärda ett FAA Medical, du finner dessa genom att göra en sökning här: AME Listing

Filed Under: Certifikat

About the author: Webmaster och helikopterpilot med fokus på helikopterutbildning.
3 comments… add one
  • HeliThomas @ FollowME.nu 23/01/2011, 20:04

    Shit – allt kostar på – stackars oss helikopterelever 🙁

    Reply
  • Jan 05/02/2018, 13:02

    Tänkte själv få ett utlåtande innan jag påbörjar ansökningsprocessen (skulle det vara negativt så är det ju ingen poäng att gå igenom hela grejen). Problemet är att FAA’s sökmotor är väldigt trasig och länken ger inga resultat. Vilka tre läkare är det som du hänvisar till?

    Reply

Leave a Comment