≡ Menu

Hyra helikopter

När du har ditt helikoptercertifikat vill du säkert hyra helikopter ibland för att flyga med vänner och bekanta. Hyra helikopter gör du nog lättast hos helikopterskolan du utbildat dig vid.

Äger du inte en egen helikopter har man inget annat val än att hyra helikopter när man vill ut och flyga. Få har råd med att köpa en egen helikopter för att enbart nöjesflyga och det passar därför bättre att hyra en helikopter vid de tillfällena. Vanligtvis hyr man helikopter av helikopterskolan där man gått sin utbildning men det finns ingen regel som säger att du inte får flyga en helikopter som ägs av ett annat företag. Väljer du att hyra en helikopter av en helikopterskola du inte flugit hos tidigare vill de säkerligen att man gör någon form av kontrollflygning med en instruktör för att se att du kan flyga, även om du har giltigt helikoptercertifikat och type rating.

Kostnaden för att hyra en helikopter när du tagit ditt helikoptercertifikat är lägre än vad du betalat då du tidigare flugit med instruktör. Med ett helikoptercertifikat behöver du inte någon instruktör i sätet bredvid dig som kostar pengar. Prisskillnaden med eller utan helikopterinstruktör varierar mellan de olika helikopterskolorna samt beroende på vilken helikoptertyp man vill flyga.

Trots att det är billigare att hyra helikopter utan instruktör är det fortfarande relativt dyrt. Däremot kan du som innehavare av helikoptercertifikat ta med dig vänner och bekanta på flygturen och ni kan alla dela på kostnaden. Siktar du på att ta ett kommersiellt helikoptercertifikat (CPL-H) är det alltså smart att flyga med många vänner och släktingar efter att man tagit sitt privata helikoptercertifikat om de vill dela på kostnaden för hyran av helikopter. På så sätt blir kostnaden för din time building lite lägre.

Hur många helikopterföretag har Du hyrt helikopter av?

{ 3 comments… add one }
 • erik 17/01/2011, 07:59

  Det finns ju en rad olika företag och maskiner att välja bland, kan du lista ca priser dom som finns.
  Tex Norther helis Cabri verkar ju inte dum att bygga timmar med, den ligger väl under 3000 kr timmen vad jag har förstått.

  • J.Backlund 18/01/2011, 18:28

   Det har funnits en tanke ett bra tag om att sammanställa priserna för olika helikoptertyper hos helikopterskolorna här i Sverige. Kommer framöver.

  • Patrik 01/02/2011, 14:50

   Erik, Det brukar vara ganska svårt att hitta billiga timmar i Europa överhuvudtaget, om du ska bygga mer än 50 timmar rekommenderar jag att du åker till USA för att bygga timmar, Jag har själv flugit som instruktör i Oregon och hyran av R22 gick från 180$ timmen ca 1200kr och då ingår instruktör, Om du är sugen på att flyga där så kan jag hjälpa dig med den enkla konverteringen från JAA PPL till FAA.

   Du kan kontakta mig på Patrik_tordahl@hotmail.com eller 0705826583 om du är intresserad.

   MVH Patrik

Leave a Comment