≡ Menu

Förnyelse av helikoptercertifikat

Det helikoptercertifikat du har, PPL eller CPL är egentligen giltigt för all framtid. Dock så har själva certifikat ändå en begränsad giltighetstid och därför måste man ansöka om att få det förnyat.

Oavsett om det är ett PPL(H), CPL(H) eller ATPL(H) du innehar måste certifikatet förnyas innan dess giltighetstid går ut, om man vill behålla det giltigt. Förnyelsen av certifikatet innebär inte att du måste göra något prov eller liknande. Du behöver endast skicka in en blankett till Transportstyrelsen med dina personuppgifter, uppgifter om din flygverksamhet samt hur många år du vill ha ditt helikoptercertifikat förlängt med. Priset för förnyelse av helikoptercertifikat beror på certifikattyp samt vilken längd du väljer att förnya ditt certifikat med.

Blanketten finner du här (PDF): Ansökan om förlängning/ förnyelse av certifikat enligt JAR-FCL

Efter att du skickat in blanketten så bör du inom två veckor ha fått ditt förnyade helikoptercertifikat. Priset för att förnya ett PPL(H) för fem år är, 2850 kr (090831).

{ 2 comments… add one }
 • Anders 15/08/2011, 08:57

  Hej!
  Jag undrar om jag behöver underhålla mitt PPL-H cert med ett visst antal flygtimmar per år för att det inte skall utgå?
  Det verkar i texten här som om det räcker med en blankett men framgår inte riktigt om man måste flyga eller inte. Jag läste nånstans 2h per år. Vad gäller egentligen? tacksam för svar!

 • J.Bcklund 16/08/2011, 09:18

  Hej Anders,

  Det är två timmar på typ inklusive PC som gäller. 

Leave a Comment