≡ Menu

Helikoptercertifikat

Helikoptercert eller helikoptercertifikat som det heter är ett certifikat som tillåter innehavaren att flyga helikopter. För att ta helikoptercertifikat måste du genomföra en pilotutbildning som omfattar både teori och praktik.

Det finns tre olika typer av helikoptercert med olika krav och behörigheter. Dessa är PPL(H), CPL(H) och ATPL(H). PPL står för Private Pilot License, CPL står för Commercial Pilot License och ATPL står för Airline Transport Pilot License. ”H” som står inom parentes visar att certifikatet gäller för just helikopter och står då för Helicopter.

Utöver dessa tre grundcertifikat för helikopter kan du ha tilläg i ditt certifikat som t.ex. instrumentbehörighet (IR(H)), flyginstruktörsbehörighet(CFI & CFII) och olika typer av kontrollantbehörigheter (FE(H), TRE(H), IRE(H), FIE(H) & SFE(H)).

Exakta krav och regler gällande helikoptercert/helikoptercertifikat finner du i publikationen JAR-FCL 2(PDF) som är utgiven av JAA(Joint Aviation Authorities).

JAR-FCL 2 omfattar tio delar där kraven för att erhålla och vidmakthålla flygcertifikat och behörigheter för helikopter finns beskrivna, liksom kraven för utbildningsorganisationer, kurser som kräver godkännande samt kontrollantauktorisationer.

Gå till ”Utbildning till helikopterpilot” för att läsa mer om helikoptercertifikat och utbildningen till att bli helikopterpilot.

{ 8 comments… add one }
 • Jimmy Björn 21/06/2010, 17:15

  Hej!
  1. Jag är väldigt intresserad av att ta ett certificat och undrar hur jag ska göra för att på smidigaste och snabbaste och lättaste sätt få certificat!

  2. Sen undrar jag vad en flyglektion kostar!

  3. Undrar om ni har några paketutblidningar där det ingår teori och flygning och vad det kostar!

  Bästa hälsningar
  Jimmy Björn

  • BAC 25/06/2010, 04:20

   Jimmy,

   Snabbaste sättet är nog att gå en integrerad utbildning hos exempelvis EHC i Norge där du läser teori parallellt med den praktiska flygutbildningen. Dessutom så är det ett lägre timkrav för CPL(H) då man går en integrerad kurs än modulär.

   En flyglektion kostar från cirka 3500 och uppåt per timme beroende på vilken helikoptertyp du vill träna på.

   Vissa flygskolor kan ha paketpris. T.ex. så kan du få rabatt om du betalar in en hela utbildningskostnaden direkt till skolan. Exakta priser får du kolla upp med respektive flygskola.

   Lycka till och har du några fler frågor är du välkommen åter.

 • Malin 24/07/2010, 00:47

  Hej!
  Mina framtidsplaner inom jobb är att bli helikopterpilot inom sjukvården, vad krävs då?
  Finns det någon åldersgräns för att få certifikat, förutom att man måste ha gått 3 år på gymnasiet och ha minst godkänt i matte, engelska och fysik?
  Finns det efterfrågan på kvinnliga helikopterpiloter?

  Tack på förhand! 🙂

  • J.Bcklund 08/12/2010, 09:38

   Hej Malin,

   Märkligt men har för mig att jag svarat innan men kommentaren verkar ha försvunnit.

   Om jag inte minns fel ska du vara 17 år för ett PPL, 18 år för ett CPL samt 21 år för ATPL.
   Självklart behövs det fler kvinnor i helikopterbranschen!

   Lycka till!

 • Sonny Lundberg 08/12/2010, 08:13

  Hej Malin. Jag är själv väldigt intresserad av att bli helikopter pilot, och det enda jag saknar nu är pengarna.

  Jag är inte säker, men för att få flyga ambulansflyg, tror jag att du måste ha ganska många flygtimmar, så som jag förstått det är det en lite senare del av din karriär som helikopterpilot.

Leave a Comment

Next post:

Previous post: